O calatorie fascinanta prin gastronomia si cultura Africii de Sud, Zimbabwe si Botswana Casandra Archip

Casandra Archip
O calatorie fascinanta prin gastronomia si cultura Africii de Sud, Zimbabwe si Botswana

Calatoria in Africa de Sud a inceput in Cape Town, un oras cosmopolit unde traditiile culinare africane se intalnesc cu influentele internationale, creand o experienta gastronomica de neuitat. Cape Town este un loc deosebit, cu o atmosfera vibranda datorita mixului cultural si diversitatii sale. La restaurantul V&A Waterfront, am degustat preparate traditionale sud-africane intr-un cadru cu peisaje spectaculoase. Unul dintre cele mai emblematice feluri de mancare pe care le-am incercat a fost bobotie, un preparat pe baza de carne tocata, adesea servit cu orez si salata. Aceasta combinatie de arome dulci si sarate reflecta perfect influentele culinare ale diferitelor culturi care s-au amestecat pe acest pamant.

Cape Town este, de asemenea, un loc unde traditia vinicola are o istorie de sute de ani, iar o vizita la Stellenbosch a fost obligatorie. Aici descoperi cum vinurile sud-africane sunt recunoscute pe plan international. Orasul este, de asemenea, un loc unde mostenirea culturala africana este la fiecare pas. Acesta este un simbol al luptei pentru libertate, iar muzee si monumente din oras marturisesc despre istoria dureroasa a rasismului, dar si despre speranta si rabdarea cu care africanii au depasit aceste dificultati. Acest loc mi-a amintit de importanta pastrarii memoriei colective si de forta culturii africane care a reinviat dupa perioadele de opresiune.

Din Cape Town am calatorit la Johannesburg, cel mai mare oras din Africa de Sud, cunoscut pentru energia sa vibranta si pentru istoria sa complicata. Aici, gastronomia capata o dimensiune unica, influentata de numeroasele culturi care au contribuit la formarea acestui oras. Aici am gustat biltong, o carne uscata, traditionala din Africa de Sud, si sosaties, frigarui cu carne marinata si condimente, preparate pe gratar. Un alt preparat semnificativ pe care l-am incercat a fost pap, un fel de mancare pe baza de porumb, care este servit adesea cu chakalaka, un amestec de legume picante. Acesta este un fel de mancare esential in dieta sud-africana, fiind preparat in mod traditional in cadrul reuniunilor familiale.

Din Johannesburg, am ajuns in Parcul National Kruger, unde am avut ocazia sa experimentez un safari de neuitat. La lodge-ul din parc, am gustat preparate traditionale africane, precum nyama choma (carne la gratar), servita cu legume proaspete si sosuri picante. Mancarea este un adevarat ritual in Africa, iar fiecare masa are o semnificatie culturala. In timpul safari-urilor, ghizii ne-au explicat importanta traditiilor de vanatoare si de gatit in viata comunitatilor locale.

Calatoria noastra a continuat in Zimbabwe, un loc de neuitat, unde am experimentat nu doar peisaje spectaculoase, ci si o mostenire culturala africana deosebita. Unul dintre cele mai uimitoare locuri pe care le-am vizitat a fost Cascada Victoria, situata la granita intre Zambia si Zimbabwe, un loc sacru atat pentru localnici, cat si pentru turisti. Cascada, una dintre cele mai mari si mai impresionante din lume, reflecta puterea naturii si este de o frumusete aparte. Aici am putut face un traseu la pas pe langa marile caderi de apa, dar sa le vedem in cadrul unei excursii cu elicopterul. 

Am ajuns apoi in Botswana, in Parcul National Chobe, unde am fost putut observa una dintre cele mai mari populatii de elefanti din lume in cadrul unui safari de jumatate de zi. 

Aceasta calatorie prin Africa de Sud, Zimbabwe si Botswana a fost o incursiune nu doar in gastronomia diversa si delicioasa, dar si intr-o mostenire culturala fascinanta, care reflecta adanc inradacinarea traditiilor si a identitatii locale. Fiecare loc vizitat a adus o lectie despre diversitatea culturala, despre cum mancarea, traditiile si istoria se imbina pentru a crea o poveste de viata care continua sa inspire.

Newsletter Eturia

Aboneaza-te la newsletter si castiga automat un voucher in valoare de 50 euro!

Poti folosi voucher-ul la urmatoarea achizitie de peste 1.500 euro/pachet/pers., efectuata in perioada 04.09.2024 - 04.11.2025.

Prin apasarea butonului „Aboneaza-te”, sunteti de acord sa permiteti companiei ETURIA sa stocheze si sa proceseze adresa de mail pentru a va furniza continutul solicitat. Pentru mai multe informatii despre modul in care va prelucram datele, in scop de marketing si promovare va rugam sa consultati Termeni si Conditii de campanie.

Promotii si Oferte speciale
Plata online servicii Eturia

Alege sa platesti online, rapid si simplu, factura ta Eturia